U MENI NAĐI SPAS • Martina Stršek Kopić

Roman “U meni nađi spas” Martine Sršek Kopić hibrid je trilera i ljubića koji nas vodi kroz neizrecivo tužne prizore; ono kad ti se svijet sruši, a potom se još i tornado represije okomi na već ranjeno srce. Leah Sanders i Ethan Bennet, protagonisti ove dirljive priče, prolaze kroz iskušenja koja im oduzimaju ono najdraže, a njihova bol i patnja postaju naša vlastita. Jer ne možemo ne suosjećati… Ne možemo ih ne doživjeti tako punokrvne, tako životne… Tako stvarne…

Autorica vješto implementira opojnu paletu osjećaja, tjerajući nas da suosjećamo, ljutimo se, plačemo i smijemo se zajedno s likovima. Neke likove ćemo voljeti i navijati za njih svim srcem, ali antagonisti će nam biti antipatični do boli… Životna krv ovih likova uzburkava strasti i u nama, dok nas priča vodi kroz složene metanizme ljudske duše i unutarnjom, koliko i vanjskom potragu za spasenjem. Martina proklamira nadu kao cvijet spasenja kroz sudbine svojih likova, podsjećajući nas na važnost strpljenja i trpljenja, čak i kad se čini da je sve izgubljeno. Nikad nije sve izgubljeno…

Prozračni stil pisanja autorice, prošaran emocijama, uvlači nas u svijet gdje je zlokobnost stalni pratilac nade, a jarosne suze često prekrivaju lica likova. Leah i Ethan prolaze kroz nigredo osobnih tragedija, a njihova borba protiv imanentnog nereda života podsjeća nas na važnost hrabrog balansiranja hoda po žici čak i onda kada se ispod nas prostire provalija omeđena oštrim stijenama.

Autorica vješto plete napetost i misteriju, postulirajući priču koja nas drži u neizvjesnosti do samog kraja. Neočekivani obrati ostavljaju nas da razmišljamo o sudbinama likova dugo nakon što završimo čitanje, dok se pomama emocija smiruje, a sjećanje na njihovu priču ostaje duboko ukorijenjeno u našem srcu.

U ovom impozantnom djelu, autorica di je dala truda bespoštedno istražiti čovjekovu uslovljenost i nespokoj u situacijama kad te život stisne iz zid ili baci na pod, dajući nam tako dašak duboke sjete, beznadnosti, ali i uzdignuća kojim daljnjim tkanjem sije nadu. Bolni užas i uzvišeni ponos izmjenjuju se u životima glavnih junaka, dok se bore s tamom koja ih okružuje. Emocijama natopljen narativ, par excellence, ljušti slojeve njihovih psiha kroz otmjeno, dinamično, a napose jednostavno izražavanje koje se ne susreće tako često u domaćoj književnosti.

Ova priča, s njenim vrsno razrađenim likovima, napetom radnjom i složenim emocionalnim pejzažima, ostaje kao trajno svjetlo u mojim mislima i duši.

Preporuka od srca! 🤎

P. S. Uvez je jedan od najljepših koji krase moje police.

Naklada: Innamorata

Komentiraj